Novorozenecké oddělení prochází rekonstrukcí. Zdravotníci prosí o shovívavost

6. 2. 2024

Denní místnost pro maminky předčasně narozených dětí, rozšíření ubytovacích kapacit, nové pracovní linky, renovace sanitárních prostor, přestěhování sesterny oddělení fyziologických novorozenců do moderních prostor. Všech těchto a dalších novinek se za zhruba dva měsíce dočká Novorozenecké oddělení Fakultní nemocnice Olomouc. Rekonstrukce, která je přinese, byla zahájena v pondělí 5. února. Stavební úpravy ale bohužel přinášejí i nepohodlí. Zdravotníci proto prosí o trpělivost a shovívavost.

  • Obrázek 1: Vrchní sestra Novorozeneckého oddělení Jana Romanová a zástupce primáře Vladimír Mišuth.

 

„Během následujících dvou měsíců projde rekonstrukcí vlastně celé Novorozenecké oddělení. Nejprve se dotkne jednotky intenzivní a resuscitační péče. Vyměníme zde nábytek, vzniknou nové dveře, přibudou nové pracovní linky a bezdotykové, termostatické baterie, které zvýší hygienický komfort,“ popisuje stavební úpravy zástupce primáře MUDr. Vladimír Mišuth s tím, že do nového by se JIRP měla nastěhovat zhruba za dva týdny.

V plánu stavebních úprav je také nová denní místnost, kde najdou maminky zázemí a prostor pro relaxaci. „Vzniknou i dva rodinné pokoje se čtyřmi lůžky, aby nezralé děti mohly na pokoji s maminkami. V současnosti totiž využívají ubytovnu v areálu nemocnice nebo docházejí za dítětem z domu,“ doplňuje Vladimír Mišuth. „V pokoji přímo na oddělení bude moci být maminka ubytovaná i na delší období, aby byl kontakt s miminkem co nejtěsnější. Bude zde i možnost monitorace vitálních funkcí s přenosem na centrální monitorovací stanici na sesterně. Odstraněny budou i vstupní dveře na Novorozenecké oddělení a oddělení tak bude propojeno přímo s oddělením šestinedělí. Také přestěhujeme sesternu oddělení fyziologických novorozenců do nově vybavených a moderních prostor,“ vyjmenovává další změny vrchní sestra Mgr. Jana Romanová.

„Věříme, že nynější úpravy přinesou zvýšený komfort a zázemí jak pro maminky předčasně narozených dětí, tak i lepší prostředí pro fyziologické novorozence. Veškeré úpravy běží za plného provozu, což je pro všechny zúčastněné strany náročné. Uděláme ale maximum, aby se úpravy dotkly maminek a miminkům co nejméně,“ ubezpečuje zástupce primáře Novorozeneckého oddělení.