Resuscitaci novorozenců se rodiče mohou učit na „chytrých“ panenkách

1. 2. 2024

Sadu nových resuscitačních modelů k nácviku první pomoci u novorozenců pořídili ve Fakultní nemocnici Olomouc. Výuka první pomoci bude názornější a praktičtější než doposud díky možnosti jejich propojení s mobilní aplikací. Modely, které slouží při bezplatných kurzech pro rodiče, zakoupili zdravotníci Novorozeneckého oddělení z konta darů.

  • Obrázek 1: Nové resuscitační modely lze propojit s mobilní aplikací. Je tak možné sledovat správnost nácviku.

 

„Kurzy první pomoci pro novorozence a kojence pořádáme už deset let. Navštěvují je jak budoucí rodiče, kteří se na narození miminka připravují, tak maminky a tatínci nezralých novorozenců, kteří se připravuji na propuštění po dlouhé hospitalizaci do domácí péče. Máme perfektní tým zkušených sestřiček, které rodiče kurzem provádějí. Resuscitační modely, které slouží k praktickému nácviku první pomoci, už ale používáme téměř deset let a jsou na hraně životnosti. Proto jsme se rozhodli využít finance z konta darů a koupili jsme novou sadu,“ vysvětluje zástupce primáře Novorozeneckého oddělení FN Olomouc MUDr. Vladimír Mišuth.

I v této oblasti se už přitom uplatňují moderní technologie a tak se rodiče učí pravidlům resuscitace s ´chytrými panenkami´. „Modely se totiž dají propojit s chytrým telefonem a v mobilní aplikaci je možné sledovat správnost nácviku první pomoci. Výuka je tak názornější, rodiče vidí, jestli provádějí správně masáž srdce nebo umělé dýchání,“ doplňuje lékař s tím, že praktické pomůcky v celkové hodnotě 54 tisíc korun mohli pořídit díky finančním prostředkům na kontu darů. „Ze srdce děkujeme všem dárcům, kteří na konto darů přispěli. Velice si jejich pomoci vážíme a vždy se snažíme tyto prostředky využít efektivně a tak, aby sloužily a znovu pomáhaly ostatním,“ ubezpečuje Vladimír Mišuth.

Novorozenecké oddělení pořádá bezplatné kurzy ve dvoutýdenní periodicitě vždy v úterý. Přihlásit se na ně lze jednoduše, prostřednictvím webových stránek https://novorozenci.fnol.cz/. „Laická první pomoc je velice důležitá a právě znalost těchto dovedností je jedním z nezbytných předpokladů k úspěšné resuscitaci novorozence či kojence. Zástava dechu u miminek je naštěstí vzácná, na druhé straně je jak pro záchranáře, tak pro rodiče enormně zatěžující. Může se často týkat doposud zdravých dětí a může mít řadu příčin. Právě rodič je první osobou, která může zahájit první pomoc a následně s telefonickou asistencí záchranné služby do jejího příjezdu taky pokračovat,“ zdůrazňuje zástupce primáře Novorozeneckého oddělení FN Olomouc.

  • Chcete se přihlásit na kurz resuscitace novorozence a kojence? Podrobnosti ZDE.
  • Pokud máte zájem přispět neonatologům na další smysluplné projekty, využijte web https://www.fnol.cz/darovat a ze seznamu pracovišť vyberte Novorozenecké oddělení.